Gamle Nye Slanketips.

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Det er ikke så mange år siden noen yngre ernæringsforskere kom på banen her hjemme med et par nye og «Revolusjonerende» slankemetoder. Den ene besto av det enkle råd å spise så lite ris, pasta, poteter og særlig brød som mulig om man ville gå raskt ned i vekt. Det andre,  den såkalte 5:2-dietten. Lavkalori 5 ganger i uka og «Vanlig mat» to dager. (Om jeg husker rett).  Jeg ble minnet om dette da jeg nylig leste en novelle fra W. Somerset Maughams novellesamling «The Mixture as before» med den norske tittelen «De tre fete kvinner fra Antibes»; fortellingen om 3 fete og notoriske slankere som plutselig får besøk under sitt «Kuropphold» på eksklusive Eden Roc hotel i Antibes av en slank venninne med helt motsatte interesser. Vennskapet settes på en alvorlig prøve. Det litt morsomme i denne sammenhengen er at Maugham utga denne novellen i 1940, og at de to slankekurene tydeligvis var vel kjent og benyttet allerede den gang. Bl.a.av de tre fete kvinnene i novellen. «- Kan jeg få litt brød, spurte hun. Om det var den verste uanstendighet de hadde hørt, ville den ikke gitt  disse kvinnene et slikt sjokk. Ingen av dem hadde spist brød på 10 år…..»  For øvrig ble  5:2-varianten, i følge novellen, den gangen praktisert omvendt; Kun salat og egg 2 ganger i uken, og mer vanlig mat de andre dagene. Jeg har for øvrig prøvd rimelig liberale varianter av begge i perioder, og konstatert at de virker. Spesielt om man ikke bruker for liberale varianter. Og holder ut lenge. Men altså; Gamle metoder blir som nye. Og hvem vet. Kanskje er det hverken vår generasjon eller Somerset Maughams som har oppfunnet (Slanke-)kruttet. Har noen spurt de gamle egyptere ? De så da ganske tynne ut på de gamle tegningene (?) (PS. De gamle egypterne etter Columbus, da).