«Fattige» borgere i «Verdens rikeste land».

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Vi hører til kjedsommelighet at vi bor i «Et av verdens rikeste land». Særlig fra personer og institusjoner som vil at regjeringen skal bruke mer penger på akkurat deres gode formål. Men – er borgerne av et av verdens rikeste land nødvendigvis noen av verdens rikeste borgere ?
En statistikk jeg leste for noen år siden (Men ikke SÅ mange år) – tok utgangspunkt i nettopp en slik påstand. Iflg. den statistikken var (om jeg husker rett) en gjennomsnitts nordmann bare ørlite grann rikere enn en taxisjåfør i Roma, tross vesentlig høyere lønn. Statistikken sammenlignet nordmannens og taxisjåførens reelle netto utgifter til livsopphold etter alle skatter, gebyrer og avgifter var betalt.
En hovedårsak, var bl.a. at den romerske taxisjåføren ikke eide (og betalte lån på) sin egen vinterisolerte bolig med kjeller, at han bodde lenger hjemme hos mamma før han flyttet ut (Hvis han noengang gjorde), at han ofte leide istf. å eie, at han bodde på mindre flate enn nordmenn flest fordi man kan nyte utelivet mer året rundt i Roma, at han knapt betalte for oppvarming av egen bolig, at han spiste, røykte og drakk (alkohol) MYE billigere enn i Norge og kjørte MYE billigere bil. I tillegg til alle priser, skatter og avgifter som var lavere enn i Norge da. Slik bur dei altså der. Og ikkje her.